Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Κέα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Υδρούσα γιατί είχε πολλά νερά και ο μύθος θέλει τις νύμφες να κατοικούν εδώ.Oμως ήρθε ένα λιόνταρι και τις έδιωξε και από εκείνη τη στιγμή ο Σείριος άρχισε να καίει τη γη. Ο ήρωας Αρισταίος γιός του Απόλλωνα σκότωσε το λιοντάρι  και έδιωξε την ξηρασία, όμως το πέτρινο άγαλμα του λιονταριού υπάρχει ακόμη και σήμερα στο λιθόστρωτο μονοπάτι έξω από την Ιουλίδα να στέκεται νωχελικά, αποτελώντας το σύμβολο της Κέας.

Η Κέα πήρε το όνομα της από τον ήρωα Κέω, έναν άλλον γιό του Απόλλωνα, όμως, όπως μαρτυρούν τα νεολιθικά ευρήματα της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, ζωή υπήρχε στην Κέα από την νεολιθική εποχή. Στην αρχαιότητα τέσσερεις ήταν οι πόλεις που συνδέονταν μεταξύ τους με τα λιθόστρωτα μονοπάτια, μεγάλο μέρος των οποίων επιζεί ακόμη και σήμερα. Η Κορησσία ή Λιμάνι, η Ιουλίδα, ή Χώρα  οι Ποίσσες ή Ποίεσσα και η Καρθαία. Η τελευταία είναι η μόνη που δεν κατοικείται, όμως στέκουν ακόμη οι κολώνες από τους ναούς του Απολλώνα και της Αθηνάς, καθώς και το αρχαίο θέατρο, αποτελώντας έναν από τους πιο παρθένους και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδας αφού είναι προσβάσιμη μόνο από το αρχαίο λιθόστρωτο μονοπάτι ή από θαλάσσης.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Κέας υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα που προέρχονται από τους νεολιθικούς οικισμούς της Αγίας Ειρήνης και της Κεφάλας, όπως οι 9 κόρες, εννέα πήλινα αγάλματα γυναικών σε φυσικό μέγεθος, αλλά και από τις ανασκαφές στην Καρθαία και στην Ιουλίδα. Διάσημος είναι ο Κούρος της Κέας που ανακαλύφθηκε στην Κορρησία, όμως βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.

 

Book Now!

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ:

Νεολιθικοί οικισμοί Κεφάλας και Αγίας Ειρήνης,

Αρχαία Καρθαία με τους ναούς της Καρθαίας Αθηνάς και του Πύθιου Απόλλωνα,

Κορησσία, Ποίσσες

Στην Ιουλίδα Μεσαιωνικό Κάστρο, Αρχαίος Λέων, Δημαρχείο Κέας, Νεοκλασικό κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου,

Πύργος της Αγίας Μαρίνας,

Eργοστάσιο παραγωγής εσμαλτωμένων σκευών Εμαγιέ στην Κορησσία,

Νερόμυλοι

ΜΟΥΣΕΙΑ: Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας (Ιουλίδα) τηλ 22880 22079

ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ: Δρυόδασος

Φωτογραφίες από αρχαιολογικούς χώρους στην Κέα.